Search This Blog

Popular Posts

Total Pageviews

Saturday 21 March 2009

EFSS 2008 in Sozopol

СЕМИОТИКАТА И СОЗОПОЛ

Септември е и отново сме в Созопол. Дните
са слънчеви и академична бодрост изпълва
конферeнтната зала и оживените фоайета. Провежда се XIV Ранно-есенна школа по семиотика.
Удобно настанени в непосредствена близост до живописни скали, участниците в нея имат възможност да редуват интересните лекционни часове до обяд и специализираните заседания и кръгли маси след обяд - с възможността да се насладят на приятния бриз, голямото синьо наоколо и ободрителните напитки, поднасяни
уместно на равни интервали. Въобще една рядка комбинация между хотелска почивка и сериозен научен форум, зад който стоят много часове работа по организацията и провеждането му. Школата се осъществява с помощта на Центъра за развитие на човешките ресурси и интензивната програма за учене през целия живот, програма Еразмус и разбира се - Нов български университет
Първите дни разбираемо са посветени на преодоляването на всевъзможните бариери между участниците, което е значително улеснено от приятелската атмосфера, създадена от организаторите и вълшебствата на Стария град. Колко плодотворно се оказва това личи не само в академичната дейност, но и в концертите, давани всяка вечер - до самия край на школата.
В нейните рамки бе направено и официално представяне на новата виртуална мрежа за докторанти и студенти в магистърските програми по семиотика по света www.sociosemiotics.net. Освен това младите учени от Тарту, Естония, Бари и Торино, Италия, Западна Македония и Гърция, както и от България демонстрираха последните етапи от своята научноизследователска работа пред колегите си, получавайки ценни критики и препоръки.
В програмата бяха грижливо предвидени и спортни събития - турнир по футбол и плажен волейбол - България срещу остатъка от света. Така строгите костюми отстъпиха на спортното облекло и непринудените емоции.
Приключенците пък бяха удовлетворени от "разходка с лодка" до делтата на река Ропотамо, където живописните пейзажи, редките растения и птици създадоха нови семиотични дискурси, продължили по-късно и в ресторанта с традиционна българска програма "Чифлика".
Школата по семиотика набира все по-голяма скорост по отношение на създаването и обогатяването на съществуващи академични и личностни контакти. От година на година участниците преодоляват високите върхове на взаимното доверие и способността за активно съчетаване на идеи с различен произход и цел.
Препълнената конферентна зала свидетелстваше за подчертан интерес както
към личността на презентиращите, така и към представяните теми, обединени
от общото заглавие "Социосемиотика". Сесиите прерастваха в дълги дискусии.
Някои от семинарите се провеждаха покрай и в басейна, други в пиано-бара -
където проф. Ееро Тарасти озвучаваше своите размисли върху екзистенциалната
семиотика. Там се състояха и кратките пиано ескизи, изпълнени от него и
проф. Милена Моллова. А в по-късните часове се устройваха поетични четения. Една от атракциите по време на школата беше представлението на Плейбек Театъра на НБУ, чиито ръководители Мален Маленов и Антоанета Петрова, заедно с групата от ентусиасти актьори, випускници на Нов Български университет взривиха границите между публика и професионални изпълнители. Ето и линк за да научите повече за плейбек театъра. http://actinplay.cult.bg/modules.php?name=News&file=article&sid=18
Школата завърши официално със задължителен тест. Когато тръгвахме за
София - всеки от нас отнасяше приятели, спомени, нови знания и голямото
желание да се видим през следващата година - там, в онова морско градче, което
се оказа толкова важно за нас.

Найден Йотов