Search This Blog

Popular Posts

Total Pageviews

Friday 14 May 2010

Отговор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=58694

Христос Возкресе! Поздравът е за всички хора по света, не само за християните. Благовестието е предназначено и за ушите на автора на статията "Що за птица е бил Исус?". Очевидно желанието за модно писане, актуални „фешън трендове” и други тенденции със съмнителни качества подтикват подобни "автори" да пълнят колонките на иначе доброто интернет издание на вестник 24 часа. Липсата на елементарни познания в областта на библеистиката и библейската археология не могат да бъдат извинени когато се касае за нееднозначна тема, каквато е евангелската. Имам предвид следните абсурди: „Тази версия избуя с нова сила след филма “Шифърът на Леонардо” по романа на Дан Браун. В него главните герои стигат до разтърсваща истина: Исус е бил женен за разпътната Мария Магдалена и от любовта им се родили деца.” Да се пише за „истина” в романите на Дан Браун е не само несериозно, но и проява на опасно лош вкус. Качеството на подобна литература, както на стилово равнище, така и на достоверност на описваните „факти” отдавна е развенчано от всеки интелигентен и внимателно четящ човек. По нататък: „Съпругата му се е казвала Мария и той е прекарал с нея 7 години. Тя починала и тогава той се е отдал на проповядване.” Нямаме абсолютно никава податка от текстовете на Новия Завет, че Иисус Христос е бил женен или е имал нужда от това да създава семейство. Относно външния вид на Спасителя е посочена някаква усреднена извадка от археологическите данни от онова време, което кара автора да изкаже хипотезата, че през цялата история до ден днешен милиарди хора са тънели в заблуда и така отсече повече от половината световно изкуство с две изречения.
Версиите за внезапното появяване на Христос, вече 30 годишен са наистина много, но всички те не взимат предвид известния на всеки хебраист факт, че в йудейското общество се става „рави”, т.е. „учител” едва след навършване на 30 годишна възраст, преди това мъжът не е имал право да говори пред хора, нито да поучава. Така, „за да се изпълни всяка правда” Спасителят започва проповедническата си дейност според еврейския закон.
Общото впечатление от статията е, че тя мирише лошо на сбирщина от съмнителни тези, популярни в плуралистичното западно консуматорско общество, което е жадно за сензации и за „джобно форматиране” на всяко по-сериозно нещо
Тези имного други неточности, които едно опитно око бързо ще отсее се виждат веднага. Отговорът на тази статия бе написан като желание за моментална реплика, затова не претендира за изчерпателност. Това ще направят по-вещите от мен.

Автор
Найден Йотов