Search This Blog

Popular Posts

Total Pageviews

Monday 1 June 2009

Клуб „Християнство и култура”

1 юни (понеделник) 2009, 18.30 ч.
зала „Пеша Николова”
Фондация „Комунитас” и Клуб „Християнство и култура” Ви канят на поредната сбирка на клуба на тема:
История на пасиона като църковно-музикален жанр
дебат
На тази клубна сбирка се представят дългата и произхождаща още от Ранното средновековие традиция на пасиона, чийто връх през 18 век са знаменитите „Матеус пасион” и „Йоханес пасион” на Й. С. Бах. Осветлени са слабо известни на по-широката публика връзки между западното богословие и сакралната музика. Трудноуловимата богословска символика в музиката на Бах е илюстрирана с подбрани пасажи от неговите произведения.
С участието на Калин Янакиев, Владимир Градев, Емил Мирчев.
Модератор: Калин Янакиев
Вход свободен

1 ЮНИ Е ДЕНЯТ НА ДЕТЕТО!

Днес е Международният Ден на детето. Празникът се чества в повечето страни по света, като не винаги датата е точно 1 юни.
Международният Ден на детето е учреден от Световната конференция за Защита на децата, провела се през 1925 г. в Женева (Швейцария). Не е ясно защо именно 1 юни е избран за честване на този празник.

Съществува теория, според която причина за избора на този ден става фактът, че през 1925 г. генералният консул на Китай в Сан Франциско (САЩ) събрал множество китайски деца сираци, за да отпразнуват традиционния китайски фестивал Лодката на дракона (Dragon Boat Festival), който през тази година започвал именно на 1 юни и едновременно с това съвпаднал с провеждащата се Конференция в Женева.

Откакто 1 юни е обявен за Международен Ден на детето от множество страни по света, той се чества с големи празнества, особено в комунистическите държави. Смята се, че тъй като в Западния свят отделните страни празнуват Деня на детето на различни дати, там празникът не е така утвърден, както например е тачен в повечето страни от бившия Социалистически блок и бившия СССР.

Именно поради този факт често се смята, че Денят на детето е "измислен" от комунистическия режим. Въпреки това в последните години празникът се отбелязва подобаващо във все повече държави, като дори и една голяма част от САЩ също празнува на 1 юни.

На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО пък обявяват 20 ноември за Световен ден на детето. Денят е символ на братството и разбирателството между децата по света. Посветен е и на дейности и различни мероприятия, имащи за цел да разпространяват идеите на Хартата за правата на децата по света в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие независимо от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото състояние и др.

Хартата призовава родителите, обществените организации, правителствата да признаят правата на децата и да съдействат за тяхното осъществяване.

В България по традиция всички шофьори се призовават на 1 юни да се движат и през деня с включени фарове на къси светлини.




По традиция на 1-ви юни железопътният превозвач подарява на всички български деца до 14 години безплатно пътуване от 00:00 до 24:00 часа във второкласните вагони на всички категории влакове (пътнически, бързи и ускорени бързи). Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ.

При условие, че пътуването започва с нощен влак, заминаващ преди 24:00 часа на 1-ви юни 2006 г., безплатното пътуване важи до пристигането на влака в крайната гара на 2-ри юни.

Възрастта на децата се удостоверява с акт за раждане или копие от него, железопътни карти "Дете" и "Учащ" или ученическа карта. Запазените места за бързите влакове, добавките за ускорените бързи влакове и спалните места се заплащат.

Ръководството на "Български държавни железници" ЕАД поздравява своите най-малки пътници с предстоящия им празник – Международния ден на детето, и им желае щастливо детство и весели игри през наближаващата лятна ваканция.

По повод 1 юни - Международен ден на детето Столична община, Столичен електротранспорт" ЕАД, "Петрол" АД и "ЦУМ" АД организират безплатни празнични разходки с Ретро трамвай от началото на миналия век за децата на София.